Stedentrip Brussel

Brussel is meer dan alleen de hoofdstad van België. Brussel is het bestuurlijk centrum van de Europese Unie, en wordt daarom ook wel als hoofdstad van Europa gezien. Verder is Brussel het hoofdkwartier voor de NAVO, en daarmee na Washington het belangrijkste politieke centrum in de wereld. Je zult op je stedentrip naar Brussel dan ook merken dat de sfeer in de stad veel zakelijker is dan in bijvoorbeeld Antwerpen of Gent. Toch is er ook voor toeristen in Brussel genoeg te beleven, in de vorm van een groot aantal bezienswaardigheden, leuke winkeltjes en prima restaurants.

Vakanties in Brussel (0)

De temperatuur

Bezienswaardigheden in Brussel

Eén weekend naar Brussel is niet genoeg om alles te zien wat deze stad te bieden heeft aan bezienswaardigheden. Iedereen die een weekendje naar Brussel gaat, moet in ieder geval natuurlijk Manneken Pis aanschouwen. Je vindt Manneken Pis op de hoek van de Eikstraat en de Stoofstraat. Bij bijzondere gelegenheden wordt het beeldje passend aangekleed. Zijn garderobe is te bewonderen in het Stedelijk Museum Het Broodhuis op de Grote Markt. Eveneens beroemd is het Atomium, een bouwwerk van negen reusachtige bollen (waar je ook in kunt) die de kristalstructuur van ijzer uitbeelden. Enkele van de andere bezienswaardigheden zijn het Koninklijk Paleis van Brussel, het Museum van Keizer Karel en het Jubelpark.

Winkelen en uitgaan in Brussel

In de wijk Grote Zavel vind je enorm veel antiekwinkeltjes, couturiers en chocolatiers. Hier wordt iedere week een antiekmarkt gehouden, op zondagochtend. Een van de drukst bezochte winkelstraten van Brussel is de Nieuwstraat. Bijna alle bekende winkelketens hebben in deze straat een vestiging. Wil je op je weekend naar Brussel uitgaan in een trendy buurt, dan moet je in de wijk rond Place Saint Géry zijn. Ook hier wordt wekelijks een markt gehouden, net als in de Rollebeekstraat en natuurlijk op de Grote Markt. Op de Grote Markt komt eigenlijk alles samen wat Brussel te bieden heeft aan winkels, restaurants, cultuur en uitgaan.

Eten en drinken in Brussel

Je hebt op je stedentrip naar Brussel een zeer uitgebreide keuze aan cafés en restaurants. In de cafés wordt een groot aantal verschillende soorten bier verkocht: zo'n 20 soorten in elk café, en in heel België maar liefst 400 soorten. De meeste restaurants zijn te vinden in de buurt van de Grote Markt. Houd er wel rekening mee dat een hapje eten in zulke eetgelegenheden vrij duur kan zijn. Je kunt beter een restaurant iets buiten het drukke centrum van Brussel zoeken. Daar zijn de prijzen veel lager, maar het eten is er minstens net zo lekker.

Praktische informatie over Brussel

Taal

De officiële talen in België zijn het Nederlands, het Frans en het Duits.


Geldzaken

België heeft als betaalmiddel de Euro. Creditcards worden bijna overal geaccepteerd. Het aantal geldautomaten is vrij groot.


Visum en paspoort

Voor België heb je geen visum nodig. Wel dien je in het bezit te zijn van een geldig paspoort of een geldige Nederlandse identiteitskaart.


Vaccinatie

Voor België zijn er geen verplichte en geen aanbevolen vaccinaties.


Elektriciteit

De netspanning in Andorra is 230 volt.


Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil.


alarmnummer

Wanneer je in België bent en jij of anderen in je omgeving in nood verkeren kun je gebruik maken van het alarmnummer 112. Nadat je hebt verteld wat de omstandigheden zijn word je doorverbonden met de juiste instantie.


Fooien

Hoewel bedieningsgeld bij de hotel- of restaurantrekening is inbegrepen is de richtlijn voor het geven van een fooi ongeveer 5% van de totaalprijs. Ook is het geven van een fooi in het openbaar toilet, aan kamermeisjes en taxichauffeurs gebruikelijk.


Reisadvies

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/reisadviezen/inhoud/belgie


Kraanwater

Het kraanwater in België is veilig te drinken.