Stedentrip Dortmund

Dortmund is een grote stad in het westen van Duitsland, op relatief korte afstand van de Nederlandse grens. Het ligt in het Ruhrgebied en is een belangrijk knooppunt voor het Duitse treinverkeer. Door een goede verbinding met Nederland is een stedentrip Dortmund daarom uitstekend te doen met de trein. Zeker als je van shoppen houdt, is Dortmund het ideale reisdoel voor een korte vakantie of een weekendtrip. De stad heeft een bevolking van meer dan 575.000, waarmee het tot de grootste steden van Duitsland behoort. Desondanks staat Dortmund door zijn vele parken, groenvoorzieningen en waterpartijen bekend als ‘groene metropool’.

Vakanties in Dortmund ()

Accommodaties in Dortmund

Bezienswaardigheden in Dortmund

Ondanks zijn lange geschiedenis heeft de stad weinig monumenten en historische bezienswaardigheden meer. Een groot deel van het oude centrum is in de Tweede Wereldoorlog gebombardeerd, waardoor veel gebouwen relatief jong zijn. Toch hoef je je als cultuurliefhebber absoluut niet te vervelen tijdens een stedentrip naar Dortmund. De Mariakerk en de Sint-Reinoutkerk staan nog steeds overeind en zijn beide belangrijke hoogstandjes van middeleeuwse architectuur. De stad heeft tevens diverse eeuwenoude kastelen en burchten, zoals Bodelschwingh, Dellwig en Rodenberg. Ook zijn er enkele kunst- en historische musea en vind je er het Voetbalmuseum, het officiële museum van de Duitse voetbalbond.

Winkelen en uitgaan in Dortmund

Houd je van shoppen, dan hoort een stedentrip Dortmund boven aan je lijstje met toekomstige uitstapjes te staan. Dortmund is namelijk een van de betere winkelsteden van Duitsland. Aan de Westenhellweg zijn met name grotere winkelketens en warenhuizen gevestigd, maar elders in het stadscentrum vind je ook de nodige kleine lokale winkeltjes. Winkelcentrum Thier-Galerie combineert merkwinkels, boetiekjes en speciaalzaken. Voor een avondje stappen beschikt Dortmund over een veelheid aan clubs en cafés met afwisselende muziekstijlen. Prisma is de grootste danceclub, maar als je voorkeur bij andere muziek ligt zijn Silent Sinners en Subrosa prima alternatieven.

Eten en drinken in Dortmund

Genieten van lekker eten hoort natuurlijk helemaal bij Duitsland, dat immers niet zomaar in het topsegment van landen met het grootste aantal restaurants staat. Dortmund wijkt wat dat betreft niet af van het algemene beeld en heeft talloze restaurants en andere eetgelegenheden. Een typisch Dortmunds gerecht is pfefferpotthas, waarvan de belangrijkste ingrediënten gekruid rundvlees en uien zijn. Dortmund beschikt over meerdere restaurants die zich richten op de lokale keuken, waaronder Zum Alten Markt. Andere leuke restaurants zijn Mongos en het 137 meter hoge Turm Restaurant. Tijdens je stedentrip in Dortmund moet je natuurlijk ook het beroemde bier Dortmunder proberen.

Taal

De officiële taal in Duitsland is het Duits. In het Engels kun je echter ook prima terecht.

Geldzaken

Duitsland heeft als betaalmiddel de Euro. Creditcards worden bijna overal geaccepteerd. Het aantal geldautomaten is vrij groot.

Visum en paspoort

Voor Duitsland heb je geen visum nodig. Wel dien je in het bezit te zijn van een geldig paspoort of een geldige Nederlandse identiteitskaart.

Vaccinatie

Voor Duitsland zijn er geen verplichte en geen aanbevolen vaccinaties.

Elektriciteit

De netspanning in Duitsland is 230 volt.

Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil.

Alarmnummer

Wanneer je in Duitsland bent en jij of anderen in je omgeving in nood verkeren kun je gebruik maken van het alarmnummer 112. Nadat je hebt verteld wat de omstandigheden zijn word je doorverbonden met de juiste instantie.

Fooien

Hoewel bedieningsgeld bij de hotel- of restaurantrekening is inbegrepen kun je voor een uitstekende dienstverlening een fooi geven van ongeveer 5% van de totaalprijs. Ook is het geven van een fooi aan taxichauffeurs gebruikelijk.

Reisadvies

https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen/duitsland/

Kraanwater

Het kraanwater in Duitsland is veilig te drinken.

De temperatuur in Dortmund

Waarom Vrij Uit?

  • Ruim 50 jaar actief
  • Beste Prijsgarantie
  • 5 dagen bedenktijd
  • 24/7 service

Temperatuur per maand

Recent bekeken vakanties

Bekijk ook