Stedentrip Athene

Als een van de oudste steden van Europa en ter wereld is Athene een populaire vakantiebestemming. De Griekse hoofdstad zelf telt zo’n 660.00 inwoners, maar inclusief de voorsteden en buitenwijken wonen er bijna vier miljoen mensen. Athene ligt in het zuiden van het land en vormt één groot verstedelijkt gebied met de havenplaats Pireus aan de Egeïsche Zee. Verspreid over de beide steden staan talloze bezienswaardigheden, niet zelden uit lang vervlogen tijden. Ga je voor een citytrip naar Athene, dan moet je je tijd dus goed inplannen om alle belangrijke monumenten, wijken en gebouwen te kunnen zien.

Vakanties in Athene (0)

De temperatuur

Bezienswaardigheden in Athene

De blikvanger van Athene is natuurlijk de Akropolis met zijn oude ruïnes. Deze 150 meter hoge heuvel ligt in het midden van de stad en telt meer dan twintig tempels, standbeelden en heiligdommen van voor de jaartelling. De bekendste daarvan zijn het Parthenon, de Nikètempel en het Dionysustheater. In de directe omgeving zijn veel schilderachtige straatjes en historische bezienswaardigheden te vinden. Bekend zijn de Toren van de Winden, de Tempel van Zeus en de nabijgelegen Romeinse Agora met zijn oude monumenten. Tijdens een weekend in Athene moet je tevens een bezoekje brengen aan de gezellige en historische volkswijk Pláka.

Winkelen en uitgaan in Athene

In Athene kun je eindeloos shoppen. De belangrijkste straten zijn Athinas en Ermou, waar je alles van kleding tot souvenirs kunt kopen. In de wijken Kolonaki en Pláka vind je eveneens veel boetieks en winkels. Kolonaki is vooral gespecialiseerd in duurdere merkwinkels, terwijl er ook meerdere juwelierszaken zijn gevestigd. In Pláka worden juist veel souvenirs en lokale producten verkocht. In de buurt van het hier vlakbij gelegen plein Monastirak zijn talloze kleine winkeltjes en wordt elke week een markt georganiseerd. Wil je tijdens je stedentrip naar Athene het nachtleven ervaren, dan kan dat het best in de wijk Psiri.

Eten en drinken in Athene

Griekenland en Athene hebben een echte eetcultuur, waarbij het diner in een groot gezelschap en vaak laat op de avond wordt gebruikt. Op straat zijn veel eetgelegenheden te vinden en aan de vele gezellige pleinen kun je op allerlei terrasjes terecht. De stad staat bekend om zijn souvlakirestaurants en gyrostentjes, maar op het menu vind je ook gerechten als tzatziki (yoghurt met knoflook en komkommer), galaktoboureko (gebak met vla en glazuursuiker) en kataifi (een zoet nagerecht). Om je citytrip in Athene helemaal compleet te maken mag ouzo niet ontbreken. Let wel op, want het heeft een alcoholpromillage van 40%.

Praktische informatie over Athene

Taal

De officiële taal in Griekenland is het Grieks. In de toeristische gebieden kun je echter ook prima terecht met Engels.


Geldzaken

Griekenland heeft als betaalmiddel de Euro. In de toeristische gebieden worden creditcards bijna overal geaccepteerd. Het aantal geldautomaten is vrij groot.


Visum en paspoort

Voor Griekenland heb je geen visum nodig. Wel dien je in het bezit te zijn van een geldig paspoort of een geldige Nederlandse identiteitskaart.


Vaccinatie

Voor Griekenland zijn er geen verplichte en geen aanbevolen vaccinaties.


Elektriciteit

De netspanning in Griekenland is 230 volt.


Tijdsverschil

In Griekenland is het 1 uur later dan in Nederland.


alarmnummer

Wanneer je in Griekenland bent en jij of anderen in je omgeving in nood verkeren kun je gebruik maken van het algemene alarmnummer 112. Je kunt ook gebruik maken van de volgende nummers voor politie: 100, ambulance: 166 en brandweer: 199.


Fooien

De richtlijn voor het geven van een fooi is ongeveer 10% van de totaalprijs. Ook is het geven van een fooi in het openbaar toilet, aan kamermeisjes en taxichauffeurs gebruikelijk.


Reisadvies

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/reisadviezen/inhoud/griekenland


Kraanwater

Over het algemeen is het kraanwater in Griekenland veilig te drinken. Bij twijfel kun je water uit flessen gebruiken.