Stedentrip Boedapest

Boedapest, in het Hongaars geschreven als Budapest, is ontstaan doordat twee steden aan weerszijden van de rivier de Donau samensmolten: Buda en Pest. Tegenwoordig is het de hoofdstad van Hongarije. Er wonen bijna twee miljoen mensen, en jaarlijks maken ruim vier miljoen toeristen een stedentrip naar Boedapest. In en om de stad is van alles te beleven. Er staan in Boedapest een aantal prachtige gebouwen en de stad heeft schitterende pleinen, maar het indrukwekkendst is toch de Donau, die de afscheiding vormt tussen de stadsdelen Buda en Pest. Deze stadsdelen hebben elk een eigen karakter.

Vakanties in Boedapest ()

Accommodaties in Boedapest

Bezienswaardigheden in Boedapest

Neem voldoende tijd voor een stedentrip naar Boedapest, want er is meer dan genoeg te zien. De oevers van de Donau, Burchtwijk in Buda en de Andrássy boulevard staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In het stadsdeel Buda is het Burchtpaleis veruit de belangrijkste bezienswaardigheid. Vanuit de tuin rond dit dertiende-eeuwse paleis heb je een schitterend uitzicht over zowel de Donau als de beide stadsdelen Buda en Pest. In het centrum van Boedapest kom je in het Hongaars Nationaal Museum (Magyar Nemzeti Múzeum) alles te weten over de geschiedenis van Hongarije. Hier staat ook het beeld van Sint Joris en de Draak. Aan de Pest-zijde van de Donau staat op de oever het imposante Hongaarse parlementsgebouw, het grootste parlementsgebouw van Europa. Loop via de ruim twee kilometer lange boulevard Andrássy út, langs de Hongaarse Staatsopera, naar het Heldenplein (Hösök tere), dat in 1896 is aangelegd als millenniumplein ter ere van de duizendste verjaardag van Hongarije.

Winkelen en uitgaan in Boedapest

De belangrijkste winkelstraat van Boedapest is Váci utca. In deze autovrije straat struikel je over alle horecagelegenheden en winkels. Pas in de kleinere winkeltjes op voor handigheidjes om je portemonnee leeg te kloppen. Zo kun je er wel met euro's betalen, maar tegen een zeer ongunstige koers. Bij de bekende winkelketens hoef je hier niet bang voor te zijn. Het uitgaansleven in Boedapest is over het algemeen goedkoop. Veel toeristen komen een weekend naar Boedapest om te feesten. Ben jij ook een feestbeest, bezoek dan een Budapest Skybar Party op het dak van de Paris Department Store.

Eten en drinken in Boedapest

Op je stedentrip naar Boedapest moet je beslist een keer in een koffiehuis neerstrijken. Koffiehuizen zijn al sinds de negentiende eeuw belangrijk in het sociale leven. Ga bijvoorbeeld naar Café Central, Café Gerbaud of Café New York, en bestel bij de koffie een lekkernij van de patissier. Stevige trek? Dan zit je in Budapest helemaal goed. Veel vlees, vis, asperges, fruit en kaas sieren de hoofdmenu's. Goulashsoep is in Boedapest gewoon goulash en de Hongaren noemen het pörkölt. Visliefhebbers kiezen de vissoep halászlé. Per regio verschilt het recept en dus de smaak, maar kenners beweren dat hij in Boedapest het allerlekkerst is.

Taal

De officiële taal in Hongarije is het Hongaars. In de toeristische gebieden kun je echter ook prima terecht met Engels.

Geldzaken

Hongarije heeft als betaalmiddel de forint. Creditcards worden bijna overal geaccepteerd. Het aantal geldautomaten is vrij groot.

Visum en paspoort

Voor Hongarije heb je geen visum nodig. Wel dien je in het bezit te zijn van een geldig paspoort of een geldige Nederlandse identiteitskaart.

Vaccinatie

Voor Hongarije zijn er geen verplichte en geen aanbevolen vaccinaties.

Elektriciteit

De netspanning in Hongarije is 230 volt.

Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil.

Alarmnummer

Wanneer je in Hongarije bent en jij of anderen in je omgeving in nood verkeren kun je gebruik maken van het algemene alarmnummer 112. Je kunt ook gebruik maken van de volgende nummers voor politie: 107, ambulance: 104 en brandweer: 105.

Fooien

Hoewel bedieningsgeld (service charge) bij de hotel- of restaurantrekening vaak is inbegrepen kun je voor een uitstekende dienstverlening een fooi geven van ongeveer 5% van de totaalprijs. Wanneer er geen 'service charge' op de rekening staat is het geven van een fooi van 10-15% gebruikelijk. Ook is het geven van een fooi aan taxichauffeurs gebruikelijk.

Reisadvies

https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen/hongarije/

Kraanwater

In Hongarije wordt het afgeraden om water uit de kraan te drinken vanwege het hoge chloorgehalte. Het advies is dan ook om water uit flessen te drinken.

De temperatuur in Boedapest

Waarom Vrij Uit?

  • Ruim 50 jaar actief
  • Beste Prijsgarantie
  • 5 dagen bedenktijd
  • 24/7 service

Temperatuur per maand

Recent bekeken vakanties

Bekijk ook