Stedentrip Dublin

Wil je een keer de onvergelijkbare sfeer proeven in een echte Ierse pub? In een moderne stad die trots is op zijn verleden? Ga dan een weekend naar Dublin! Musea herinneren je aan het lange en roemruchte verleden, en overal in Dublin staan standbeelden van dichters, schrijvers, kunstenaars, muzikanten en zangers die de stad heeft voortgebracht, zoals James Joyce, de schrijver van de boeken de Ulysses en Finnegans Wake. Dublin, de hoofdstad van Ierland, is ook de stad van het Ierse parlement. Er wordt gebouwd aan de toekomst, in de vorm van nieuwbouwprojecten zoals de Docklands.

Vakanties in Dublin (0)

De temperatuur

Bezienswaardigheden in Dublin

Een van de leukste manieren om op je stedentrip naar Dublin een groot aantal bezienswaardigheden te zien is de hop-on-hop-off bus of met de Viking Splash tour. Je wordt dan langs diverse toeristische trekpleisters gereden, en krijgt daar ook uitleg bij. Een andere manier is je te laten rondleiden door een gids. Die zal je ongetwijfeld naar de Trinity College Library brengen, waar het Book of the Kells wordt bewaard. Ook de elfde-eeuwse Saint Michan's kerk is een bezoek waard. Superlatieven te over: het is een van de oudste kerken in Dublin en het orgel is een van de oudste orgels die nog in gebruik is.

Winkelen en uitgaan in Dublin

De belangrijkste winkelstraten die je op je stedentrip naar Dublin moet bezoeken zijn Grafton Street en O'Connell Street. Hier zijn de grote warenhuizen en bekende modehuizen gevestigd. Maar ook in de zijstraatjes van Grafton Street valt veel te ontdekken. Houd je van design en trendy boetieks, dan moet je in en rondom de South William Street en de Exchequer Street zijn. In Temple Bar Street vind je diverse leuke weekendmarkten en een grote variëteit aan pubs. Pubs spelen een belangrijke rol in het Ierse uitgaansleven. Bestel een goede Guinness pint, en geniet van de traditionele livemuziek.

Eten en drinken in Dublin

Hoe prikkelend een weekend naar Dublin ook kan zijn, de Ierse keuken draagt daar niet erg aan bij. Je kunt maar beter uit eten gaan bij een Italiaan of een Indiër. Wil je toch een beetje in stijl blijven, kies dan voor fish and chips. Dit kun je in heel veel eetgelegenheden bestellen. Wil je Guinness drinken, doe dit dan in een pub waar meer mensen dit bestellen. Guinness is namelijk niet zo lekker als het lang stil heeft gestaan. In plaats van Guinness kun je ook een van de vele andere soorten bier proberen. Of je grijpt naar de whiskey natuurlijk!

Praktische informatie over Dublin

Taal

De officiële talen in Ierland zijn het Keltische Iers en het Engels.


Geldzaken

Ierland heeft als betaalmiddel de Euro. Creditcards worden bijna overal geaccepteerd. Het aantal geldautomaten is vrij groot.


Visum en paspoort

Voor Ierland heb je geen visum nodig. Wel dien je in het bezit te zijn van een geldig paspoort of een geldige Nederlandse identiteitskaart.


Vaccinatie

Voor Ierland zijn er geen verplichte en geen aanbevolen vaccinaties.


Elektriciteit

De netspanning in Ierland is 230 volt.


Tijdsverschil

In Ierland is het 1 uur vroeger dan in Nederland.


alarmnummer

Wanneer je in Ierland bent en jij of anderen in je omgeving in nood verkeren kun je gebruik maken van het alarmnummer 112. Nadat je hebt verteld wat de omstandigheden zijn word je doorverbonden met de juiste instantie.


Fooien

Hoewel bedieningsgeld bij de hotel- of restaurantrekening vaak is inbegrepen kun je voor een uitstekende dienstverlening een fooi geven van ongeveer 5% van de totaalprijs. Ook is het geven van een fooi aan taxichauffeurs gebruikelijk.


Reisadvies

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/reisadviezen/inhoud/ierland


Kraanwater

Het kraanwater in Ierland is veilig te drinken.