Stedentrip Krakau

Krakau is een geweldige stad voor een weekend weg. Hoewel het prijspeil heel sympathiek is, is deze stad in het zuiden van Polen een prachtige bestemming met sprookjesachtig mooie plekjes. Tijdens je citytrip naar Krakau zul je verrast worden door de architecturale rijkdom van deze culturele hoofdstad van Polen. Krakau is als een van de weinige Poolse steden in de Tweede Wereldoorlog niet gebombardeerd, ondanks de grote Joodse populatie. Wist je dat een deel van de film Schindler's list in Krakau is opgenomen? Er zijn dus nog veel indrukwekkende bezienswaardigheden uit het verleden. Toch is Krakau ook een trendy stad met mode, design en hippe uitgaansgelegenheden. Een geslaagde mix van modern en traditioneel!

Vakanties in Krakau ()

Accommodaties in Krakau

Bezienswaardigheden in Krakau

Belangrijke gebouwen in de binnenstad zijn de Mariakerk met haar twee ongelijke torens, en het Wawel kasteel, gelegen op een heuvel midden in de stad (bij de Wawel kathedraal). Je kunt kaartjes kopen voor verschillende rondleidingen in het kasteel om een indruk te krijgen van de geschiedenis van de Poolse koningen die hier geleefd hebben alvorens de koninklijke familie naar Warschau verhuisde. Niet in Krakau zelf, maar wel een indrukwekkende publiekstrekker is concentratiekamp Auschwitz. Veel toeristen die het concentratiekamp willen bezoeken combineren dit met een stedentrip naar Krakau.

Winkelen en uitgaan in Krakau

Het hart van Krakau is Rynek Głowny, oftewel de Grote Markt. Op en rond dit bruisende plein zijn heel veel terrassen te vinden. In de vele toeristische kraampjes waaraan de Lakenhal onderdak biedt, kun je leuke souvenirs en accessoires kopen, waaronder typisch Poolse producten. De twee grote winkelcentra die je gemakkelijk bezoekt tijdens je stedentrip naar Krakau vanwege de centrale ligging zijn Galeria Krakowska en Galeria Kazimierz. Deze laatste ligt aan de rand van de gelijknamige Joodse wijk. Samen zijn deze moderne centra goed voor honderden winkels, met ruime openingstijden. Tip: check vooraf of er tijdens je verblijf in Krakau nog festivals georganiseerd worden.

Eten en drinken in Krakau

Tijdens een weekendtrip naar Krakau wil je natuurlijk graag wat originele Poolse gerechten proeven. Poolse pierogi bijvoorbeeld (soort dumplings) en de alom aanwezige stevige soep die de Poolse keuken kenmerkt. Enkele aanraders qua restaurants zijn Rubinstein (Grote Markt) Polskie Jadlo (ook relatief vlak bij het grote marktplein) en Bianca (in de nabijheid van de Kathedra Wawełska). Dit zijn leuke restaurants qua sfeer, maar het is goed om je vooraf te realiseren dat de gastvrijheid bij het bedienend personeel in heel Krakau wat kan tegenvallen vergeleken bij onze westerse maatstaven.

Taal

De officiële taal in Polen is het Pools. Je kunt er echter ook prima terecht met Engels en Duits.

Geldzaken

Polen heeft als betaalmiddel de Zloty. Creditcards worden bijna overal geaccepteerd. Het aantal geldautomaten is vrij groot.

Visum en paspoort

Voor Polen heb je geen visum nodig. Wel dien je in het bezit te zijn van een geldig paspoort of een geldige Nederlandse identiteitskaart.

Vaccinatie

Voor Polen zijn er geen verplichte en geen aanbevolen vaccinaties.

Elektriciteit

De netspanning in Polen is 230 volt.

Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil.

Alarmnummer

Wanneer je in Polen bent en jij of anderen in je omgeving in nood verkeren kun je gebruik maken van het alarmnummer 112. Nadat je hebt verteld wat de omstandigheden zijn word je doorverbonden met de juiste instantie.

Fooien

Wanneer bedieningsgeld niet in de hotel- of restaurantrekening is ingebrepen is de richtlijn voor het geven van een fooi in hotels, restaurant en bars is ongeveer 10-15% van de totaalprijs. Ook is het geven van een fooi in het openbaar toilet, aan kamermeisjes en taxichauffeurs gebruikelijk.

Reisadvies

https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen/polen/

Kraanwater

In Polen wordt het afgeraden om water uit de kraan te drinken vanwege het hoge chloorgehalte. Het advies is dan ook om water uit flessen te drinken.

De temperatuur in Krakau

Waarom Vrij Uit?

  • Ruim 50 jaar actief
  • Beste Prijsgarantie
  • 5 dagen bedenktijd
  • 24/7 service

Temperatuur per maand

Recent bekeken vakanties

Bekijk ook