Stedentrip Lissabon

Halverwege Portugal ligt Lissabon, de hoofdstad van het land en een van de meest bezochte steden van Zuid-Europa. Jaarlijks ontvangt de stad bijna twee miljoen toeristen. Lissabon ligt aan de Atlantische Oceaankust aan de riviermonding van de Taag, en heeft ongeveer 552.000 inwoners. Inclusief de voorsteden en buitenwijken wonen er echter bijna drie miljoen mensen in deze regio. Een stedentrip naar Lissabon is zowel voor cultuurliefhebbers als zonaanbidders aan te raden, en ook op culinair gebied kom je hier aan je trekken. Er zijn het hele jaar door aangename temperaturen, zodat je ook buiten het hoogseizoen een zonnig weekendje boekt.

Vakanties in Lissabon ()

Accommodaties in Lissabon

Bezienswaardigheden in Lissabon

Lissabon beschikt over talloze bezienswaardigheden, prachtige architectuur en sfeervolle historische gedeelten. Vooral de eeuwenoude wijk Alfama met zijn kronkelende steegjes en monumentale kerken spreekt tot de verbeelding. Je vindt er de imposante Kathedraal van Lissabon, het zeventiende-eeuwse Klooster van São Vicente de Fora en het op een heuvel gelegen Castelo de São Jorge. Vanaf het kasteel heb je een adembenemend uitzicht over de stad. In de historische voorstad Santa Maria de Belém kun je de in manuelstijl opgetrokken verdedigingstoren Torre de Bélem uit de zestiende eeuw bewonderen. Tijdens een citytrip naar Lissabon valt er dus genoeg te zien.

Winkelen en uitgaan in Lissabon

Een van de belangrijkste wijken om te shoppen in Lissabon is Baixa, gelegen in het centrum. Vooral in de straat Rua Augusta zijn volop kledingwinkels, schoenenzaken en juweliers gevestigd. Andere veelzijdige winkelbuurten zijn Chiado en Bairro Alto. Lissabon beschikt eveneens over een aantal shoppingcentra, zoals het Complexo das Amoreiras en het Centro Comercial Colombo. In de wijken Baixa, Bairro Alto en Alfama vind je naast winkels tevens de meeste uitgaansgelegenheden, terrassen, fadobars, cafés, eettentjes en restaurants. Wil je tijdens je weekend in Lissabon proeven van het bruisende nachtleven, dan moet je echt in deze wijken geweest zijn.

Eten en drinken in Lissabon

Portugal staat vooral bekend om zijn gerechten met vis, schaaldieren en zeevruchten. Kabeljauw wordt het meest gegeten en hier bacalhau genoemd. Volgens de Portugezen kan de vis op wel 365 manieren worden bereidt, zodat je elke dag van het jaar kabeljauw kunt eten. Vooral Bairro Alto heeft uitstekende eetgelegenheden die zich hebben gespecialiseerd in lokale gerechten. De internationale keuken is er ook goed vertegenwoordigd. Naast visgerechten worden vleesschotels veel gegeten. Varkensvlees, rundvlees en worst zijn het populairst. Een stedentrip naar Lissabon is natuurlijk niet compleet zonder typisch Portugese dranken als port en colareswijn te hebben geproefd.

Taal

De officiële taal in Portugal is het Portugees. In de toeristische gebieden kun je echter ook prima terecht met Engels.

Geldzaken

Portugal heeft als betaalmiddel de Euro. Creditcards worden bijna overal geaccepteerd. Het aantal geldautomaten is vrij groot.

Visum en paspoort

Voor Portugal heb je geen visum nodig. Wel dien je in het bezit te zijn van een geldig paspoort of een geldige Nederlandse identiteitskaart.

Vaccinatie

Voor Portugal zijn er geen verplichte en geen aanbevolen vaccinaties.

Elektriciteit

De netspanning in Portugal is 230 volt.

Tijdsverschil

In Portugal is het 1 uur vroeger dan in Nederland.

Alarmnummer

Wanneer je in Portugal bent en jij of anderen in je omgeving in nood verkeren kun je gebruik maken van het alarmnummer 112. Nadat je hebt verteld wat de omstandigheden zijn word je doorverbonden met de juiste instantie.

Fooien

Wanneer bedieningsgeld niet in de hotel- of restaurantrekening is ingebrepen is de richtlijn voor het geven van een fooi in hotels, restaurant en bars is ongeveer 10-15% van de totaalprijs. Ook is het geven van een fooi in het openbaar toilet, aan kamermeisjes en taxichauffeurs gebruikelijk.

Reisadvies

https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen/portugal/

Kraanwater

Over het algemeen is het kraanwater in Portugal veilig te drinken. Bij twijfel kun je water uit flessen gebruiken.

De temperatuur in Lissabon

Waarom Vrij Uit?

  • Ruim 50 jaar actief
  • Beste Prijsgarantie
  • 5 dagen bedenktijd
  • 24/7 service

Temperatuur per maand

Recent bekeken vakanties

Bekijk ook