Stedentrip Istanbul

Istanbul werd in 667 v.Chr. door Griekse kolonisten gesticht onder de naam Byzantion. Later werd het de hoofdstad van het Byzantijnse Rijk, onder de naam Constantinopel. Tegenwoordig is het de grootste stad van Turkije. Istanbul ligt op de grens van Europa en Azië. Een weekend naar Istanbul brengt je dan ook in een wereld vol historische en moderne, Oosterse en Westerse invloeden.

Vakanties in Istanbul ()

Accommodaties in Istanbul

Bezienswaardigheden in Istanbul

Er zijn enorm veel bezienswaardigheden die je op je stedentrip naar Istanbul beslist moet zien. Eén daarvan is het Topkapi Paleis. Hier hebben jarenlang de Osmaanse sultans gewoond. Tegenwoordig is het een museum dat laat zien hoe de sultans leefden. Ook de Hagia Sofia is een geweldige publiekstrekker. Op deze voormalige christelijk-orthodoxe kerk, waarvan later een moskee is gemaakt, komen elk jaar meer dan twee miljoen bezoekers af. Het is dan ook een zeer indrukwekkend gebouw. Andere aanraders zijn de Sultan Ahmet Moskee (ook wel Blauwe Moskee genoemd) en het Archeologisch Museum Istanbul. Ook het Museum van Turkse en Islamitische Kunst is een bezoek meer dan waard.

Winkelen en uitgaan in Istanbul

Voor shoppers is een weekend naar Istanbul een heerlijk avontuur. Er zijn talloze sfeervolle bazaars en markten. De bekendste is de Overdekte Bazaar, ook wel Grote Bazaar genoemd. Hier proef je echt de romantische sfeer van het oude Istanbul. Je kunt hier van alles kopen, van tapijt tot waterpijp. Voor het moderne Istanbul moet je in de Istiklal Caddesi zijn. Dit is een van de bekendste straten in Istanbul. De naam betekent Boulevard van de Onafhankelijkheid. Ook Kadiköy, een oud stadsdeel in het Aziatische deel van Istanbul, is een bezoek waard. Je komt er met een veerboot. Het uitgaansleven speelt zich vooral af in de nieuwere wijken, zoals de buurt rond de Galatatoren en de wijk Ortaköy aan de Europese oever.

Eten en drinken in Istanbul

Op je citytrip naar Istanbul zal het je op het gebied van eten en drinken aan niets ontbreken. Er zijn enorm veel goede restaurants en cafés, en de Turkse keuken heeft internationaal een uitstekende reputatie. Alleen al de manier waarop de gerechten worden opgemaakt en gepresenteerd op mooi servies laat zien dat de Turken veel liefde en aandacht steken in de bereiding van een maaltijd. Elke Turkse regio heeft zijn eigen specialiteiten, maar in de meeste gevallen word je verwend met gegrild vlees of vis, vers fruit en verse groenten, en allerlei soorten salades. Ook krijg je er vaak brood en yoghurt bij.

Taal

De officiële taal in Turkije is het Turks. In de toeristische gebieden kun je echter ook prima terecht met Engels en Duits.

Geldzaken

Turkije heeft als betaalmiddel de Turkse Lira. Het aantal geldautomaten in de toeristische gebieden is vrij groot.

Visum en paspoort

Voor Turkije heb je een visum nodig. Dit visum is zes maanden geldig en kun je aanvragen via http://www.neckermann-vakantieservice.nl/voorbereid-op-reis/visum-turkije/ (€24,50 per persoon en betaling middels IDEAL of overboeking) of via http://www.evisa.gov.tr/ (c.a. €18,- per persoon en alleen betaling via Mastercard/Visa credit card). Ook dien je in het bezit te zijn van een geldig paspoort of een geldige Nederlandse identiteitskaart welke na aankomst in Turkije nog minimaal 6 maanden geldig is.

Vaccinatie

Voor Turkije zijn er geen verplichte vaccinaties. Een hepatitus A vaccinatie en DTP vaccinatie wordt aanbevolen.

Elektriciteit

De netspanning in Turkije is 230 volt.

Tijdsverschil

In Turkije is het 1 uur later dan in Nederland.

Alarmnummer

Turkije heeft aparte alarmnummers voor politie, ambulance en brandweer. Het alarmnummer voor politie is 155, voor ambulance 112 en voor brandweer 110.

Fooien

Hoewel bedieningsgeld bij de hotel- of restaurantrekening vaak is inbegrepen is de richtlijn voor het geven van een fooi ongeveer 10% van de totaalprijs. Ook is het geven van een fooi in het openbaar toilet, aan kamermeisjes en taxichauffeurs gebruikelijk.

Reisadvies

https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen/turkije/

Kraanwater

In Turkije wordt het afgeraden om water uit de kraan te drinken.

De temperatuur in Istanbul

Waarom Vrij Uit?

  • Ruim 50 jaar actief
  • Beste Prijsgarantie
  • 5 dagen bedenktijd
  • 24/7 service

Temperatuur per maand

Recent bekeken vakanties

Bekijk ook