Vakantie Sauerland

20.000 Kilometer aan wandelpaden, vijf natuurparken en talloze uitgestrekte bossen vormen de belangrijkste redenen om te kiezen voor een vakantie in Sauerland. De korte afstand en het heuvelachtige landschap maakt het een populaire vakantiebestemming voor Nederlanders die wat hoogteverschillen zoeken na het dagelijks leven in ons platte landje. Naast talloze wandel- en fietspaden vind je er echter ook gelegenheden voor wintersport en vele pittoreske dorpjes. Voor de reiziger die op zoek is naar een stampend uitgaansleven of grote steden met alle bijbehorende drukte is Sauerland waarschijnlijk niet de beste bestemming. Voor een ieder die op zoek is naar rust, natuurschoon of avontuurlijke sporten is het echter de beste bestemming die je zo dicht bij huis zult vinden.

Vakanties in Sauerland (17)

Plaatsen in Sauerland

Populaire plaatsen in Sauerland

Omgeving

In Sauerland vind je voornamelijk heel veel bos en heel veel heuvels. De grootte van het gebied is vergelijkbaar met de provincie Overijssel, maar is nauwelijks bewoond. Met uitzondering van enkele dorpen in de belangrijkste valleien kan je er uren door de bossen dwalen zonder een mens tegen te komen. In het zuidoosten van het gebied vind je de hogere toppen en is de temperatuur vaak net een paar graden lager dan in de rest van Sauerland. Hoewel de Langenberg met 843 meter het hoogste punt van de regio is, is het de Kahler Asten met 842 meter hoogte die de meeste bekendheid geniet. Voornamelijk dankzij haar populariteit als skigebied. Beiden maken deel uit van de Rothaargebirge bergen en zijn 's zomers erg populair bij wandelaars die een vakantie in Sauerland aangrijpen voor een stevige wandeling met een indrukwekkende helling.

Sauerland en cultuur

In Sauerland is sinds de reformatie de tweedeling tussen katholiek en protestants nooit helemaal verdwenen. Waar het westelijke deel, met onder andere de Märkische Kreis voornamelijk protestants is, is de rest van het gebied overwegend katholiek. Dit vertaalt zich in de uitbundige viering van katholieke feesten als carnaval in het grootste gedeelte van het land, terwijl in het westen dergelijke feesten niet tot nauwelijks worden gevierd. Een gemeenschappelijk stukje cultureel erfgoed dat in alle dorpen van het Sauerland nog steeds in ere wordt gehouden zijn de schutterijverenigingen en het jaarlijkse Schützenfest, oftewel het schuttersfeest. Sauerland is overigens ook de regio die de wereld de bekende bockworst schonk, dus je vakantie zou niet compleet zijn zonder er eentje te proeven.

Bezienswaardigheden in Sauerland

Behalve uitgestrekte bossen is er tijdens een vakantie in Sauerland nog veel meer te zien. Je zult bijvoorbeeld op meerdere plekken oude mijnschachten en grottencomplexen kunnen bezoeken, waar je soms meer leert over de geschiedenis van de mijnbouw en een andere keer juist wordt getrakteerd op bijzondere druipsteenformaties. Een absolute aanrader is daarbij de Balvergrot, waar je de grootste ondergrondse zaal van Europa aantreft. Als je geluk hebt, kun je er zelfs een concert meemaken. Voor bovengrondse uitstapjes vormen de vele kastelen en middeleeuwse dorpen interessante bezienswaardigheden. De mooiste hiervan is ongetwijfeld Burg Altena, een kasteel dat zo uit een sprookje lijkt overgenomen.

Taal

De officiële taal in Duitsland is het Duits. In het Engels kun je echter ook prima terecht.

Geldzaken

Duitsland heeft als betaalmiddel de Euro. Creditcards worden bijna overal geaccepteerd. Het aantal geldautomaten is vrij groot.

Visum en paspoort

Voor Duitsland heb je geen visum nodig. Wel dien je in het bezit te zijn van een geldig paspoort of een geldige Nederlandse identiteitskaart.

Vaccinatie

Voor Duitsland zijn er geen verplichte en geen aanbevolen vaccinaties.

Elektriciteit

De netspanning in Duitsland is 230 volt.

Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil.

Alarmnummer

Wanneer je in Duitsland bent en jij of anderen in je omgeving in nood verkeren kun je gebruik maken van het alarmnummer 112. Nadat je hebt verteld wat de omstandigheden zijn word je doorverbonden met de juiste instantie.

Fooien

Hoewel bedieningsgeld bij de hotel- of restaurantrekening is inbegrepen kun je voor een uitstekende dienstverlening een fooi geven van ongeveer 5% van de totaalprijs. Ook is het geven van een fooi aan taxichauffeurs gebruikelijk.

Reisadvies

https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen/duitsland/

Kraanwater

Het kraanwater in Duitsland is veilig te drinken.

De temperatuur in Sauerland

Best beoordeelde vakanties

Sauerland Alpin Hotel


8.9

218 mensen hebben
deze vakantie beoordeeld!

Sauerland Alpin Hotel

Romantik Berghotel Astenkrone


9.1

12 mensen hebben
deze vakantie beoordeeld!

Romantik Berghotel Astenkrone

Best Western Plus Hotel Willingen


8.8

52 mensen hebben
deze vakantie beoordeeld!

Best Western Plus Hotel Willingen

Waarom Vrij Uit?

  • Ruim 50 jaar actief
  • Beste Prijsgarantie
  • 5 dagen bedenktijd
  • 24/7 service

Temperatuur per maand

Last minutes naar Sauerland

Hotel Sauerland Stern

€ 249p.p.

Vertrek 30-03-2019
4 dagen
Halfpension

394 mensen hebben deze vakantie beoordeeld!

Hotel Sauerland Stern

Hotel am See

€ 117p.p.

Vertrek 31-03-2019
4 dagen
Halfpension

152 mensen hebben deze vakantie beoordeeld!

Hotel am See

Hotel Friederike

€ 114p.p.

Vertrek 31-03-2019
4 dagen
Halfpension

63 mensen hebben deze vakantie beoordeeld!

Hotel Friederike

Bovenstaande prijzen zijn exclusief €14 reserveringskosten en €2,50 Calamiteitenfonds per boeking.

Bekijk ook