Vakantie Île de France

Een van de kleinste regio's van Frankrijk is niet alleen de dichtstbevolkte van Frankrijk, maar een van de dichtstbevolkte gebieden van heel Europa. Begrijpelijk, want Ile de France is waar je de romantische wereldstad Parijs aantreft. Een vakantie naar Ile de France draait al snel grotendeels om deze stad en er is dan ook meer dan voldoende te beleven om niet 1, maar talloze vakanties te vullen. Tegelijkertijd zou het zonde zijn om niet eens buiten de stadsgrenzen van Parijs te kijken, al was het maar om de pracht en praal van Versailles van dichtbij mee te maken.

Vakanties in de Île de France ()

Plaatsen in de Île de France

Populaire plaatsen in de Île de France

Omgeving

De regio Ile de France ligt midden in het bassin van Parijs en bestaat grotendeels uit een kalkstenen ondergrond die, met uitzondering van wat rollende heuvels, grotendeels plat is. De rivier de Seine, de trots van Parijs, kronkelt samen met zijrivieren de Marne, Oise en Aisne zich een weg door het gebied heen. De vruchtbare grond van de regio heeft buiten het stedelijke gebied gezorgd voor veel landbouw, waarbij met name de velden vol zonnebloemen een mooi schouwspel vormen. Een vakantie naar Ile de France is veelal meer een manier om van kunst, cultuur en entertainment te genieten. Voor natuurvakanties zijn er andere regio's in Frankrijk die een betere bestemming vormen.

Ile de France en cultuur

De directe omgeving van Parijs was in het verleden bekend onder de naam Francia, directe aanleiding voor de naam Frankrijk. In de vroege middeleeuwen zou de regio Francia al het gebied tussen de Rijn en de Seine beslaan, maar kort daarna zou het flink aan grondgebied in moeten boeten en vergelijkbaar met het huidige Ile de France zijn. Van daaruit zou Capet, koning van Frankrijk in het jaar 987, het moderne Frankrijk opbouwen. Parijs zou al die tijd een zeer belangrijke rol spelen. Niet alleen voor de regio of enkel Frankrijk, maar voor heel Europa vormde Parijs een spil van kunst, cultuur en ontwikkeling. Je vakantie in Ile de France is niet compleet zonder dat je minstens enkele dagen in 'de stad van de liefde' hebt doorgebracht en ervaren hebt hoe springlevend haar duizenden jaren aan historie nog zijn.

Bezienswaardigheden in de Ile de France

Mocht je er niet eerder geweest zijn, dan kan je eigenlijk geen vakantie in Ile de France vieren zonder de 'inkoppertjes' van Parijs: De Eiffeltoren, de Notre Dame, de Sacre Coeur en haar talloze musea zoals het Louvre of het relatief onbekende Muséum national d'Histoire Naturelle. Die laatste is een voorbeeld van een bezienswaardigheid die door vele niet-Fransen wordt overgeslagen, maar absoluut een bezoek waard is. Op de linkeroever van de Seine vind je in de oude koninklijke botanische tuinen een serie galerijen waarvan de eerste al in de zeventiende eeuw werd opgericht. De eeuwenoude bouwwerken huisvesten onder andere geologische, botanische en paleontologische collecties van wereldfaam. Houd er wel rekening mee dat de meeste informatie ter plaatse enkel in het Frans verkrijgbaar is. In dat geval spreken de beelden echter veelal voor zichzelf.

Taal

De officiële taal in Frankrijk is het Frans. In de toeristische gebieden kun je echter ook prima terecht met Engels.

Geldzaken

Frankrijk heeft als betaalmiddel de Euro. Creditcards worden bijna overal geaccepteerd. Het aantal geldautomaten is vrij groot.

Visum en paspoort

Voor Frankrijk heb je geen visum nodig. Wel dien je in het bezit te zijn van een geldig paspoort of een geldige Nederlandse identiteitskaart.

Vaccinatie

Voor Frankrijk zijn er geen verplichte en geen aanbevolen vaccinaties.

Elektriciteit

De netspanning in Frankrijk is 230 volt.

Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil.

Alarmnummer

Wanneer je in Frankrijk bent en jij of anderen in je omgeving in nood verkeren kun je gebruik maken van het algemene alarmnummer 112. Je kunt ook gebruik maken van de volgende nummers voor politie: 17, ambulance: 15 en brandweer: 18.

Fooien

Hoewel bedieningsgeld bij de hotel- of restaurantrekening is inbegrepen is het gebruikelijk om in een restaurant het bedrag naar boven af te ronden. Ook is het geven van een fooi aan taxichauffeurs gebruikelijk.

Reisadvies

https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen/frankrijk/

Kraanwater

Over het algemeen is het kraanwater in Frankrijk veilig te drinken. Het kraanwater heeft echter een licht chloorgehalte wat maag- en darmklachten van veroorzaken. Bij twijfel kun je water uit flessen gebruiken.

De temperatuur in de Île de France

Waarom Vrij Uit?

  • Ruim 50 jaar actief
  • Beste Prijsgarantie
  • 5 dagen bedenktijd
  • 24/7 service

Temperatuur per maand

Recent bekeken vakanties

Bekijk ook