Vakantie Balatonmeer

Het Balatonmeer is een ondiep zoetwatermeer in Hongarije. De gemiddelde diepte is slechts 3 meter. In de zomer warmt het water daardoor snel op, tot wel 25 graden. Een vakantie aan het Balatonmeer is dan ook zeer geschikt voor gezinnen met jonge kinderen. Maar ook studenten kiezen het Balatonmeer graag als vakantiebestemming, vanwege de vele mogelijkheden om te watersporten en om uit te gaan in de toeristisch ingestelde steden rondom het meer. Dat de prijzen in Hongarije voor Nederlandse begrippen aan de lage kant zijn, is daarbij mooi meegenomen. Behalve het toerisme is ook de wijnbouw hier een belangrijke economische factor.

Vakanties aan het Balatonmeer (4)

Plaatsen aan het Balatonmeer

Populaire plaatsen aan het Balatonmeer

Omgeving

Je vakantie aan het Balatonmeer is tevens een vakantie nabij het Balaton Hoogland Nationale Park (Balaton Felvideki Nemzeti Park). Het park bestrijkt de gehele noordelijke oever van het meer. Je kunt er heel makkelijk komen. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan het arboretum in Zirc. Hier staan prachtige bomen, struiken en planten uit vijf verschillende werelddelen. Rond het Balatonmeer is een fietsroute uitgezet, die ook voor jonge kinderen goed te doen is (ij is alleen wat lang, zo'n 200 kilometer). Volg de groene borden met geel opschrift "Balatoni körút". Ook kun je in de omgeving heel goed wandelen of paardrijden.

Balatonmeer en cultuur

Van alle dorpjes en steden in de buurt is er één waar je op je vakantie aan het Balatonmeer beslist geweest moet zijn: Keszthely, hoofdplaats van het gelijknamige district. Het ligt op 6 kilometer afstand van het beroemde openluchtkuuroord Hévíz. Keszthely staat bekend als de culturele hoofdstad van Balaton. Al in de Romeinse tijd was dit een belangrijk handelscentrum. Hier staat het Festetics-kasteel, eeuwenlang bewoond door de familie Festetics, een van de rijkste families uit de Hongaarse aristocratie. In de zomer worden er concerten georganiseerd in de prachtig verlichte muziekzaal en in het Engelse kasteelpark.

Bezienswaardigheden aan het Balatonmeer

Hoewel de eerste menselijke bewoners zich al zo'n 50.000 jaar geleden rond het Balatonmeer vestigden, zijn de meeste bezienswaardigheden die je op je vakantie aan het Balatonmeer kunt bezichtigen van relatief recente datum. In 1019 stichtte Stefanus I de Heilige, de eerste koning van Hongarije, een klooster in Zalavár, en in 1055 stichtte koning Andrew een abdij op het schiereiland Tihany. In Somogyvár kun je de ruïnes zien van het elfde-eeuwse benedictijnenklooster Szent Egyed. Een heel ander soort bezienswaardigheid wordt gevormd door het unieke Afrikamuseum in Balatonederics, met een koninklijke collectie uit Tanzania, en Afrikaans houtsnijwerk. Bezoek ook het aangrenzende safaripark.

Taal

De officiële taal in Hongarije is het Hongaars. In de toeristische gebieden kun je echter ook prima terecht met Engels.

Geldzaken

Hongarije heeft als betaalmiddel de forint. Creditcards worden bijna overal geaccepteerd. Het aantal geldautomaten is vrij groot.

Visum en paspoort

Voor Hongarije heb je geen visum nodig. Wel dien je in het bezit te zijn van een geldig paspoort of een geldige Nederlandse identiteitskaart.

Vaccinatie

Voor Hongarije zijn er geen verplichte en geen aanbevolen vaccinaties.

Elektriciteit

De netspanning in Hongarije is 230 volt.

Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil.

Alarmnummer

Wanneer je in Hongarije bent en jij of anderen in je omgeving in nood verkeren kun je gebruik maken van het algemene alarmnummer 112. Je kunt ook gebruik maken van de volgende nummers voor politie: 107, ambulance: 104 en brandweer: 105.

Fooien

Hoewel bedieningsgeld (service charge) bij de hotel- of restaurantrekening vaak is inbegrepen kun je voor een uitstekende dienstverlening een fooi geven van ongeveer 5% van de totaalprijs. Wanneer er geen 'service charge' op de rekening staat is het geven van een fooi van 10-15% gebruikelijk. Ook is het geven van een fooi aan taxichauffeurs gebruikelijk.

Reisadvies

https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen/hongarije/

Kraanwater

In Hongarije wordt het afgeraden om water uit de kraan te drinken vanwege het hoge chloorgehalte. Het advies is dan ook om water uit flessen te drinken.

De temperatuur aan het Balatonmeer

Best beoordeelde vakanties

Hotel Annabella


8.8

71 mensen hebben
deze vakantie beoordeeld!

Hotel Annabella

Hotel/Bungalow Club Tihany


6.9

34 mensen hebben
deze vakantie beoordeeld!

Hotel/Bungalow Club Tihany

Hotel Marina


7.1

64 mensen hebben
deze vakantie beoordeeld!

Hotel Marina

Waarom Vrij Uit?

  • Ruim 50 jaar actief
  • Beste Prijsgarantie
  • 5 dagen bedenktijd
  • 24/7 service

Temperatuur per maand

Last minutes naar Balatonmeer

Hotel/Bungalow Club Tihany

€ 476p.p.

Vertrek 13-07-2019
8 dagen
Logies

34 mensen hebben deze vakantie beoordeeld!

Hotel/Bungalow Club Tihany

Hotel Azur

€ 406p.p.

Vertrek 24-08-2019
8 dagen
Halfpension

21 mensen hebben deze vakantie beoordeeld!

Hotel Azur

Hotel Marina

€ 442p.p.

Vertrek 24-08-2019
8 dagen
All inclusive

64 mensen hebben deze vakantie beoordeeld!

Hotel Marina

Bovenstaande prijzen zijn exclusief €14 reserveringskosten en €2,50 Calamiteitenfonds per boeking.

Bekijk ook