Vakantie Dalmatië

Een vakantie in Dalmatië betekent een trip naar de meest avontuurlijke, afwisselende regio van Kroatië vol mooie eilandjes, authentieke havens, imposante bergen en talloze eeuwenoude kastelen. Kies voor het hippe, zonnige zuiden of het wat rustigere noorden: Wat je keuze ook is, je wordt getrakteerd op een gebied dat het klimaat van het Mediterrane gebied combineert met unieke natuurgebieden en historische bouwwerken die de tand des tijds verbazingwekkend goed hebben doorstaan. Dubrovnik, Split en Trogir zijn maar enkele van de steden waar je culturele hoogtepunten uit de voorbijgaande eeuwen van dichtbij kan bekijken en 's avonds ook nog eens prima kunt eten, drinken en dansen.

Vakanties in Dalmatië (21)

Plaatsen in Dalmatië

Populaire plaatsen in Dalmatië

Omgeving

De Dalmatische kust wordt vaak de meest adembenemende kust van Europa genoemd. Talloze rustige baaien, dramatische kliffen, wijngaarden en cipresbossen bepalen een panorama dat het beste van de Mediterrane kust combineert in een enkel gebied. Een deel van het gebied wordt bedekt door de Dinarische Alpen, een gebergte dat vanaf Kroatië meerdere landen doorkruist en in het zuid-oosten in Albanië eindigt. Voor de kust tref je er eilanden als Brač, Dugi Otok, Hvar, Pag en Pašman met elk hun eigen charmes. Vier je je vakantie in Dalmatië direct aan de kust? Dan kan je genieten van een heerlijk Mediterraan klimaat met lange warme zomers en milde winters. Ga je de bergen in het noorden in, vind je er dezelfde warme zomers vergezeld door lange, koude winters.

Dalmatië en cultuur

Tijdens je vakantie naar Dalmatië merk je al snel dat er wat culturele verschillen zijn tussen de bewoners van verschillende delen van de regio. De kustbewoners, ook wel Fetivi genoemd en de eilandbewoners, ook wel bekend als Boduli, zijn duidelijk beïnvloed door de omliggende Mediterrane culturen. Tot diep in de achttiende eeuw sprak bijna de helft van deze bevolkingsgroep Italiaans, zoals duidelijk te zien is aan de hedendaagse keuken: In plaats van risotto maken ze rizot en prosciutto is hier prsut. Dieper landinwaarts vind je de Vlaji, een bevolkingsgroep wiens cultuur meer invloeden uit het voormalige Ottomaanse rijk kent.

Bezienswaardigheden in Dalmatië

Een vakantie naar Dalmatië zonder een bezoek aan het Plitvice natuurpark is een gemiste kans. Dit bijzondere gebied, waarin beboste meren in elkaar overlopen in een serie van watervallen is zo adembenemend mooi dat het talloze keren is opgenomen in lijstjes met de meest bijzondere plaatsen op aarde. Voor een duik in de religieuze historie van het gebied is een bezoek aan het Krka klooster een must. Dit imposante bouwwerk is sinds 1345 een van de belangrijkste plaatsen voor het Orthodoxe geloof, maar de echte verrassing ligt onder het klooster: In een serie grotten vind je vroege christelijke graffiti die volgens sommigen dateert van de eerste eeuw van de jaartelling.

Taal

De officiële taal in Kroatië is het Kroatisch. In de toeristische gebieden kun je echter ook prima terecht met Engels en Duits.

Geldzaken

Kroatië heeft als betaalmiddel de Kuna. Creditcards worden bijna overal geaccepteerd. Het aantal geldautomaten is vrij groot.

Visum en paspoort

Voor Kroatië heb je geen visum nodig. Wel dien je in het bezit te zijn van een geldig paspoort of een geldige Nederlandse identiteitskaart.

Vaccinatie

Voor Kroatië zijn er geen verplichte vaccinaties. Een hepatitus A vaccinatie en DTP vaccinatie wordt aanbevolen.

Elektriciteit

De netspanning in Kroatië is 230 volt.

Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil.

Alarmnummer

Wanneer je in Kroatië bent en jij of anderen in je omgeving in nood verkeren kun je gebruik maken van het algemene alarmnummer 112. Je kunt ook gebruik maken van de volgende nummers voor politie: 192, ambulance: 194 en brandweer: 193.

Fooien

De richtlijn voor het geven van een fooi in hotels, restaurant en bars is ongeveer 5-10% van de totaalprijs. Ook is het geven van een fooi in het openbaar toilet, aan kamermeisjes en taxichauffeurs gebruikelijk.

Reisadvies

https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen/kroatie/

Kraanwater

Het kraanwater in Kroatië is veilig te drinken.

De temperatuur in Dalmatië

Best beoordeelde vakanties

Olympia Sky


8.9

53 mensen hebben
deze vakantie beoordeeld!

Olympia Sky

Hotel Olympia


8.9

53 mensen hebben
deze vakantie beoordeeld!

Hotel Olympia

SENTIDO Hotel Bluesun Berulia


9.1

13 mensen hebben
deze vakantie beoordeeld!

SENTIDO Hotel Bluesun Berulia

Waarom Vrij Uit?

  • Ruim 50 jaar actief
  • Beste Prijsgarantie
  • 5 dagen bedenktijd
  • 24/7 service

Temperatuur per maand

Last minutes naar Dalmatië

Amadria Park Hotel Jakov

€ 630p.p.

Vertrek 06-07-2019
8 dagen
Logies & ontbijt

24 mensen hebben deze vakantie beoordeeld!

Amadria Park Hotel Jakov

Olympia Sky

€ 679p.p.

Vertrek 06-07-2019
8 dagen
Logies & ontbijt

53 mensen hebben deze vakantie beoordeeld!

Olympia Sky

Hotel Laguna

€ 357p.p.

Vertrek 06-07-2019
8 dagen
Logies & ontbijt

Hotel Laguna

Bovenstaande prijzen zijn exclusief €14 reserveringskosten en €2,50 Calamiteitenfonds per boeking.

Bekijk ook